Ylikypsä karitsa

Ylikypsä karitsa

Tämä ylikypsä karitsa valmistuu grillissä suussasulavan mureaksi. Valmistimme sen uudessa kuuden polttimen Dose-grillissämme. Täytyy myöntää, että olikin mukava päästä testailemaan pakasta vedettyä grilliä, kun entinen versio seisoi seinän vieressä viime kesältä rasvaisena ja jokseenkin myös ruostetta keränneenä. Mikäli emmit vielä grillikauden korkkaamisessa, onnistuu karitsan valmistun myös mainiosti uunissa.

AINEKSET

- +
6 annosta
2 kg Karitsan potka
Purkillinen mustaherukkahyytelöä
Marinadi
2 kokonaista minivalkosipulia
1 kpl sitruunan mehu
0.5 dl rosmariinin lehtiä
2 tl suolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä

VALMISTUS

  1. Ota pakasteena oleva karitsa sulamaan jääkaappiin vuorokautta ennen paistoa.
  2. Valmista marinadi joko edellisenä päivänä tai paistopäivänä. Purista valkosipulit ja sitruunan mehu, sekoita joukkoon rosmariinin lehdet, suola, pippuri ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi.
  3. Laita karitsa grillin kestävään vuokaan. Tee karitsaan pysty- ja vaakasuunnassa viillot terävällä veitsellä. Kaada marinadi karitsan päälle, peitä tiiviisti tuorekelmulla ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia. Jos aikataulullisesti mahdollista, niin anna karitsan muhia marinaadissa yön yli. Mitä pidempään karitsaa marinoi, sitä paremmin marinadi siihen ehtii imeytyä.
  4. Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista.
  5. Lämmitä grilli (tai uuni) epäsuoralla tulella (=keskipolttimet pois päältä, lämpö tulee kannen kautta reunoilta) 250 asteeseen. Vaihda karitsan päällä ollut tuorekelmu folioon ja peittele karitsa hyvin folion alle. Grillin saavuttaessa 250 asteen, laita foliolla päällystetty karitsa grilliin ja laske grillin lämpötila 180 asteeseen. Anna paistua 4 tuntia. Paiston aikana voit muutaman kerran käydä lusikoimassa grilliastiassa olevaa marinadia lihan päälle. Tämä tuo lisämehevyyttä lihalle.
  6. Anna vielä vetäytyä folion alla vielä 10 min.