Siika ja kurpitsa

Siika ja uunikurpitsa

Syksy on kurpitsojen kulta-aikaa. Tällä reseptillä saat valmistettua maistuvan illallisen, joka ei makunsa puolesta kalpene hienostoravintoloiden kala-annoksille. Haastavin vaihe liittyy oikeastaan kurpitsan valmistuksessa sen leikkaamiseen. Sekin kuitenkin käy näppärästi hyvällä veitsellä ja tukevalla leikkuulaudalla. Mitä tulee siian paistamiseen, hiiliteräspannuilla onnistut tässä reseptissä varmasti.

AINEKSET

- +
4 annosta
Uunikurpitsat
1 pkl hokkaidokurpitsa
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
Ruskistettu voi
200 g voita
Siika
800 g tuoretta siikafilettä
0.5-1 dl ruskistettua voita
suolaa
Koristeluun: tuoretta tilliä, kevätsipulia, tuoreita kukkia

VALMISTUS

 1. Aloita pesemällä kurpitsa. Leikkaa kurpitsa halki, poista kanta ja siemenet. Voit leikata kuoren irti tai jättää sen paikalleen. Kuori tuo lisämakua ja pitää lohkot paremmin kasassa.
 2. Seuraavaksi leikkaa kurpitsasta noin 2–3 cm lohkoja ja kurpitsan koosta riippuen puolita lohkot vielä tarvittaessa.
 3. Laita kurpitsapalat uunivuokaan. Voitele kurpitsalohkot öljyllä, mausta suolalla ja rouhaise päälle mustapippuria.
 4. Paista uunissa 225 asteen lämmössä, kunnes kurpitsalohkot ovat pehmenneet, noin 20–40 minuuttia riippuen lohkojen koosta. Käännä lohkoja kerran kypsentämisen aikana.
 5. Halutessasi voit paistaa uunista tulleet lohkot vielä voissa hyvällä pannulla saadaksesi kurpitsoihin rapsakan pinnan. Ole tässä kuitenkin varovainen, etteivät lohkot menetä kaunista ulkomuotoaan.
 6. Kuutioi voi paloiksi ja laita kuutiot paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna voi keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, jotta voi ei pääse palamaan.
 7. Kun voi kuumenee, siitä kiehuu sihisten pois ylimääräinen neste. Kun sihinä lakkaa, on syytä valpastua, sillä tämän jälkeen voin heraosa alkaa ruskistua. Kun voin väri alkaa muuttua kullanruskeaksi, tunnet nenässäsi pähkinäisen tuoksun ja vaahto pinnalla vähenee, kaada voi nopeasti pois kattilasta. Sopivan kuumennusajan oppii kokemuksesta, mutta tähän kuluu hellasta ja kattilasta riippuen noin 5–10 minuuttia. Voin kanssa on hyvä olla skarppina, sillä raja kauniisti ruskistuneen ja mustaksi kärähtäneen välillä on todella hiuksenhieno.
 8. Vinkki: Jos voita jää yli, siitä saa jääkaapissa hieman jäähtyneenä vatkattua kuohkeaa voita, jota nautitaan ravintoloissa esimerkiksi alkupalaleipien kanssa tai voita voi sipaista ihan sellaisenaan vaikka seuraavan aamun aamupalaleipien päälle.
 9. Ripottele siikafileiden päälle laadukasta suolaa ja anna suolautua 20-30 minuuttia.
 10. Kuumenna hiiliteräspannu ja laita siihen ruskistettu voi. Voita saa olla reilusti, niin että pohja peittyy kunnolla. Lisää tarpeen mukaan voin määrää. Laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin. Paista maksimissaan kaksi filettä kerralla, ettei pannu jäähdy paiston alkuvaiheessa. Paista fileitä n.1,5-2 min per puoli fileen koosta riippuen. Lusikoi ruskistettua voita fileiden päälle paiston aikana.
 11. Nosta paistetut fileet suoraan lautaselle ja koristele ravintola-annos.