Gluteeniton pizzapohja

Gluteeniton pizzapohja

Gluteenittomassa leivonnassa ja etenkin pizzataikinan teossa täytyy unohtaa tavallisen leivonnan normit ja ymmärtää taikinan käyttäytymistä uudesta näkökulmasta.

Ensi kertaa gluteenitonta pizzataikinaa tehdessä saattaa hämmentää taikinan vetisyys tavanomaiseen pizzataikinaan verrattuna. Tämä johtuu siitä, että veden suhde jauhoihin on korkeampi ja taikinan tulee olla huomattavasti kosteampi verrattuna tavalliseen vehnään leivottuun taikinaan.

Koska gluteenittomasta taikinasta puuttuu sitko, on sen leivontaominaisuudet myös täysin erilaisia. Tästä johtuen gluteenitonta pizzataikinaa ei voi pyörittää italialaisten pizzamestareiden tapaan. Sen sijaan gluteeniton pizza levitetään muotoon leivinpaperin päälle, jossa suurena apuna on joko runsas jauhotus tai käsien öljyäminen. Tässä kohdin on tärkeää muistaa, että pizzan reunoista ei painella ilmaa pois, jotta saadaan pizzaan kauniit ilmavat reunat.

Leivinpaperin päälle leivottu pizza on helppo nostaa pizzalapion avulla pizzakivelle esimerkiksi grilliin tai pizzauuniin, jolloin maksimoidaan mahdollisuudet saada myös gluteenittomaan pizzapohjaan rapeutta.

AINEKSET

- +
4 annosta
Taikina
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
4 tl psylliumia
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
3-4 dl gluteenitonta pizzajauhoa (myllärit)
1 dl oliiviöjyä
Tomaattikastike
500 g tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
kourallinen tuoreen basilikan lehtiä
2 rkl tummaa balsamicoa
3 rkl sokeria
ripaus pippuria
ripaus suolaa
Chiliöljy
Valmistat chiliöljyn helposti itse, katso ohje!

VALMISTUS

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja psyllium. Sekoita tasaiseksi (käsin tai yleiskoneella). Anna turvota n. 8 minuuttia.
  2. Lisää suola ja puolet jauhoista.
  3. Pyöritä taikinaa 5 minuuttia yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää loput jauhoista ja jatka sekoittamista taikinakoukulla kunnes se on tasaista. Lisää lopuksi puolet öljystä ja vaivaa taikina tasaiseksi. Mikäli taikina tuntuu aivan liian juoksevalta, lisää vielä hieman jauhoja.
  4. Siirrä taikina neljälle jauhotetulle leivinpaperille. Muotoile öljyn avulla taikinat pyöreiksi pizzoiksi. Anna vetäytyä liinan alla noin 30 min.
  5. Lisää tomaattikastike ja mieleiset täytteet.
  6. Paista uunissa tai grillissä 250°C:ssa n. 15 minuuttia.