Mikä on paras lauta sinun käyttötarkoitukseesi?


Ennen harrastuksen aloittamista suosittelemme osallistumaan sup-melonnan alkeiskurssille. Suppailemaan oppii parhaiten vesillä, mutta tekniikkaan tutustutaan ja melankäsittelya harjoitellaan myös maalla.


Alkeiskurssilla harjoitellaan laudalle nousua ja poistumista, laudan ja melan käsittelyä, melontatekniikoita polvillaan ja seisten sekä laudalla istuskellen. Melontalenkin aikana asiat hahmottuvat ja teoria muuttuu käytännöksi. Jo parin tunnin tutustuminen antaa  käsityksen lajista.1. Yleislauta, allrounder


Yleislauta, allrounder, on helppokäyttöinen ja vakaa. Se soveltuu yleiskäyttöön ja aloittelijoille. Laudat ovat helposti ohjattavia, kääntyvät helposti ja sopivat monen kokoisille käyttäjille. Yleislauta voi olla myös kaikkia perheenjäseniä palveleva valinta yhteiseen käyttöön.


Yleislaudat soveltuvat hyvin myös koulutus- ja vuokrauskäyttöön: lajiin tutustumiseen ja kevyeen melontaan, jossa katsellaan rauhallisesti maisemia.


2. Retkisuppailu


Sup-melonta on mainio kesäharrastus. Maamme monipuoliset, useimpia lähellä sijaitsevat vesistöt ja kanavat tarjoavat mahdollisuuksia monimuotoisista vesistöistä ja maisemista nauttimiseen retkillä. Kotiseudun tultua tutuksi mikä ettei lähtisi retkiporukkaan kauemmaksikin. Sup-lautojen etunhan on juuri helppo mukaan pakattavuus erilaisille retkille. Melontaretket elävöittävät kesäisiä vesistöjä ja vievät nauttimaan luonnosta. Retkisuppailu on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille ja uimataitoisille. Voit osallistua kurssille tai järjestetylle retkelle, jotka suunnitellaan ja toteutetaan niin, että kaikkien osallistujien suppailumukavuudesta ja -turvallisuudesta huolehditaan.


Melontaretki


Melontaympäristöksi sopivat niin järvet, meri- kuin jokiolosuhteet. Upeat ja vaihtelevat maisemat nähdään vesiltä käsin - opastetut retkille ja tapahtumiin voi osallistua jo pian sen jälkeen, kun olet saanut perehdytyksen lajiin.


Melontatauot pidetään parhaissa maisemapaikoissa. Veden pinnalta nähtynä paikat näyttävät toisenlaisilta. Suppaillessa näkymät ovatkin omaa luokkaansa, koska laudalla seisten näkee laajemmalle kuin esimerkiksi kanootista tai kajakista käsin meloessa.Retkilaudat


Retkilaudat ovat pitkiä, kapeita ja ne ovat helposti ohjattavissa. Ne kantavat tarvittaessa suuremmankin määrän tarvikkeita. Retkilauta on parhaimmillaan hieman kokeneemman suppailijan käytössä, mutta ne sopivat aloittelevillekin käyttäjille. Isommissa retkilaudoissa on runsaasti kiinnikkeitä varusteille. Pukeudu kelin mukaisesti - varaudu myös  kastumaan. Puhelin pakataan vedenpitävään pussiin. Huomioi sääolosuhteet: melonta ei onnistu vastatuuleen eikä liian tuulisella säällä. Älä lähde reiteille, joita et tunne. Melo rannan suuntaisesti.


Laudan takaosaan tavarapaikalle voi kiinnittää hihnoilla repun, jonne voi pakata mukaan tulevat retkitarvikkeet.


3. Kokeneemmille suppaajille:  lainelautailua ja vesihauskanpitoa

  

Surffaus


Freeride -laudat ovat kokeneemman surffarin välineitä. Nämä surffauslaudat ovat parhaimmillaan aaltojen tyrskeissä, mutta sopivat haluttaessa myös muuhun melontaan.


Kikkailua, surffausta ja temppuja


Kokenut suppailija saa haastetta vauhdista ja aalloista. Suppaus on kivaa kimpassa ja kaveriporukassa, jossa voitte kikkailla ja temppuilla aalloissa ja kisata kavereiden kanssa siitä, kuka liukuu nopeiten jne.


4. Koskenlasku


Koskimelonnan fyysinen vaatimusaste on korkea ja kosket tuntuvat hurjilta kokeneemmillekin melojille ja surffaajille. Voimakkaasti virtaaville paikoille melomaan siirtyminen ja peräti  koskien syleilyyn heittäytyminen sopii niille vettä pelkäämättömille, suppausta jo pidempään harrastaneille, jotka janoavat lisähaasteita.


Koskimelonnassa harjoitellaan vastavirtaan melomista, myötävirran mukana melomista ja koskenlaskua, jos vesitilanne on sopiva. Melonta ja koskenlasku upeissa erämaisemissa tarjoavat elämyksen vailla vertaa. Tauoille pysähdytään suvanto-osuuksilla.


Koskimelontaan tarkoitetut laudat saavat olla lyhyitä, leveitä ja paksuja. Niiden evät ovat lyhyet, jolloin laudan kääntyvyys on helppo eivätkä evät osu koskissa kiviin. Turvallisuus pitää seikkailussakin aina huomioida ja tilanteet ennakoida niin pitkälle kuin mahdollista. Ryhmässä apu on lähellä.


5. Kilpalaji suppaus kilpailuhenkisille ja haasteita kaipaaville


Suppaus on myös kilpalaji: sup-lautailun kilpailuja järjestetään monissa alalajeissa, kuten aalloissa, alatuuliradoilla, lyhyillä slalom-radoillla, matkakisoina ja maratonkisoina. Kestävyyskilpailuissa melontamatkan kesto voi olla esim.  2 - 2 ½ tuntia.


Isommilla sup-laudoilla voi meloa kaksikin suppaajaa, ja tiimiharjoittelua varten ovat neljälle tarkoitetut laudat. Suippokärkiset racing-laudat, jotka ovat muotoilultaan kapean virtaviivaisia, laudoista pisimpiä ja kiikkerimpiä, eivät sovi aloittelijalle.


6. Purjelauta


Sup-laudan pystyy muuntamaan purjelaudaksi, kun siihen kiinnittää kevyen purjeen. Purjeita on saatavana sekä ilmatäytteisiin että koviin sup-lautoihin.


Purjelautailu sopii kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Lautailuympäristönä voivat toimia niin merenrannat, sisävesistöt kuin joetkin. Talvella voi harrastaa kantavilla talvijäillä tai vaikkapa pohjoisen tuntureilla. Raitis ulkoilma ja yhdessä tekeminen, lainelautailun jännitys ja purjehtimisen rauha vievät harrastajan mennessään.


Purjelautailuun kannattaa hankkia kevyet välineet: kevyen purjeen nostaminen on helpompaa ja nopeuttaa innostumista ja oppimista. Helposti käsiteltävä purjeen koko suhteutetaan purjehtijan painoon.


7. Treeni, aktiivinen kuntoharjoittelu


Suppaus lajina käy myös kovasta fitness- ja kuntoharjoittelusta. Aktiivinen melonta on tehokasta ja raskasta treeniä, jossa koko vartalo ja erityisesti vatsalihakset tekevät töitä. Suppauksen tuoma fyysinen rasitus ja energiankulutus tuovat treenaukseen ja kunto-ohjelmaan hyvän lisän.


Kesäkauden pidentäminen


VINKKI! Jos vaikka kelit sattuisivat olemaan vähän koleammatkin, Suomen kesästä pääsee nauttimaan suppailun merkeissä ja pidentämään harrastuskautta, kun pukee ylleen märkä/kuivapuvun ja jalkaansa neopreenitossut ja käyttää tarvittaessa käsineitä ja neopreenipäähinettä.


8. Joogalauta


Sup-lautojen käyttö jooga- ja pilates-harjoittelussa veden päällä lisää suosiotaan. Veden päällä tehtävät liikkeet tuovat aivan uuden elementin motoriikan hallintaan: vesiympäristö rauhoittaa ja on omiaan tehostamaan mielen virkeyttä.


Suosittelemme joogalaudaksi leveämallista ja vakaata lautaa. Joogalaudan pinta jäljittelee joogamattoa: pinta on iholle miellyttävä pinta. Joogalaudassa ole harjoittelua häiritseviä kiinnikkeitä.


Jooga ja teehetki yhdessä


Joogalaudalla ryhmässä yhdessä suppaillen pilates ja jooga saavat uuden ulottuvuuden yhteisöllisyydestä. Harrastusryhmän tapaamiseen voi yhdistää vesielementin lisäksi erilaisia teemoja, kuten mindfulnessia tai vaikkapa teeseremonian.


9. Lastenlaudat


Lastenlaudat ovat pienikokoisia ja keveitä. Pienen melojan on helppo kääntää ja hallita

pientä lautaa. Suppailu lasten kanssa on rentoa yhdessäoloa parhaimmillaan ja siitä voi tulla perheen yhteinen harrastus. Sopiva ikä aloittaa suppailu on 8 - 10-vuotiaana, kun lapsella jo on uimataito ja varmuutta vesillä oloon. Pue lapsille aina pelastusliivit.  


Oma lauta innostaa ja auttaa oppimaan lajin hallinnan, kun lauta on alusta pitäen omille mitoille sopia. Näin syntyy uusi suppailijasukupolvi!


10. Sup-matkailu


Kun laudan hallinta ja melonta ovat hallussa ja kotitanhuvien suppauspaikat ovat jo käyneet tutuiksi, voi olla mukava heittää ilmatäytteinen lauta rullattuna ja muut varusteet reppuun ja suunnata uusille rannoille vaikka vähän kauemmaskin.


Kantoreppu mukaan lennolle


Kevyessä kantorepussa välineet kulkevat kätevästi mukana myös lennoilla. Rantaelämän lisäksi supatessa voi tutustua vaikka kaupunkeihin, kanavissa ja joissa meloen siellä, missä melonta on sallittua. Vältä melomista satama-alueilla, veneväylillä ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla.


11. Kalamiehen kaverina kaislikossa


Välillä on mukava lähteä vesille omaan rauhaan ja ottamaan etäisyyttä arjen hälinästä. Sup-lauta on myös kalamiehen kaveri: osassa lautamalleista on teline, jossa on kiinnityspaikka vavalle. Kalastuslaudat ovat helposti ohjattavia, mikä mahdollistaa niidenkin kalapaikkojen saavuttamisen, joihin veneellä olisi hankala päästä.


12.  Auringonottoa laudalla


Sup-laudalla pääsee nauttimaan kesästä täysin uudella tavalla. Lautaa voi hyödyntää myös maalla. Vinkki: nosta lauta nojaamaan esim. matalaa kiviaitaa vasten noin 40 asteen kulmassa, niin otollinen auringonpalvonta lauta on valmis. Tässä asennossa on mukava lueskella, kuivatella ja nauttia olostaan.
KATSO MYÖS NÄMÄ