Kylpytynnyri on vaivaton pitää puhtaana. Paljun hankinnan yhteydessä kannattaa hankkia heti kansi, suodatinlaite ja puhdistusaineet. Suodatinjärjestelmä ja vesihygieniatuotteet varmistavat, ettei altaan vettä tarvitse vaihtaa usein.


Paljun kansi ja eristekansi


Paljuihin on saatavana lisävarusteena muovinen kansi, jonka hankinta on suositeltavaa. Kansi estää roskien kulkeutumisen kylpyveteen. Niin ikään erikseen hankittavan varsinaisen eristekannen alla kylpyveden lämmitys käy nopeammin. Vesi myös pysyy pidempään lämpimänä, kun kansi suljetaan eristekannella siksi aikaa, kun siellä ei kylvetä.Altaan ja kylpyveden puhtaus


Altaan hoidosta ja veden puhtaanapidosta on tärkeä huolehtia. Mitä lämpimämpää vettä altaassa on ja mitä useampia kylpijöitä, sitä suurempi kuormitus veden laadulle syntyy. Lisäksi ympäristöstä tulee pölyä, lehtiä ja muita epäpuhtauksia, jotka likaavat altaan vettä.


Mikäli haluat käyttää samaa vettä pidempään, tulee vedestä huolehtia suodattamalla ja käyttämällä vedenhoitotuotteita. Veden puhtaanapidon ja allashygienian peruselementit ovat veden fyysinen puhtaus ja bakteerien ja pieneliöiden poissa pitäminen. Näin varmistat mukavan ja turvallisen kylpyhetken itsellesi ja ystävillesi.


Kiramilla tarjoaa laajan valikoiman altaan ja veden hoitoon suunniteltuja tuotteita aina roskahaaveista suodattimiin ja laadukkaisiin veden puhdistusaineisiin


Veden suodatus: suodattimen valinta


Kevytsuodatin


Veden fyysinen puhtaus pidetään yllä suodattamalla altaan vettä suodatinlaitteella, joka poistaa likaa ja muita partikkeleita. Kylpytynnyrissä on mahdollista käyttää altaan sisäpuolella käytettävää kevytsuodatinta. Laite imee ja kierrättää vettä karkeasuodattimen läpi ja puhaltaa veden takaisin altaaseen. Suodatinpatruunaa huolletaan pesemällä ja se vaihdetaan uuteen noin kerran vuodessa.


Kevytsuodatinta ei tule käyttää kylpemisen aikana. Laitteen etuja ovat edullisuus, helppo asennus ja käyttö.


Hiekkasuodattimet


Tehokkaimpia suodatuslaitteita ovat altaan ulkopuolelle asennettavat hiekkasuodattimet, jotka ovat yleisiä uima-altaiden veden puhdistuksessa. Ulkopuolinen suodatinlaite tarvitsee läpiviennit altaaseen: veden imuun ja paluuseen. Suodatin imee vettä altaasta pumpun avulla. Pumpattu vesi kulkee säiliössä olevan suodatusmassan läpi. Tällöin lika jää massaan. Suodatusmassana käytetään hiekkaa (pesty suodatinhiekka) tai tarkoitukseen valmistettua kuitumassaa (suodatinkuitu).


Jos suodatinlaite tilataan tynnyrin oston yhteydessä, läpiviennit altaaseen suodattimen asennusta varten tehdään jo tehtaalla.


Suodatusmassa  ja takahuuhtelu


Suodatusmassaa käyttävissä suodattimissa etuna on, että myös massa voidaan puhdistaa laitteessa. Puhdistukseen käytetään suodattimen takahuuhtelutoimintoa, jonka tuloksena on kirkasta vettä. Takahuuhtelun jälkeen on vielä yksi huuhtelukerta. LIka ohjataaan pois erillistä putkea pitkin. HUOM! Pumppu tulee pysäyttää aina ennen ohjausventtiilin kääntöä. Takahuuhtelu tulee suorittaa muutaman viikon välein.


Suodatuslaitteiden käyttö on suhteessa kylpytynnyrin käytön määrään: puhdistusta suositellaan toistamaan tarpeen mukaan. Suodatusmassa tulee vaihtaa tarvittaessa, vähintään kerran kaudessa. Hiekka on tarvetta vaihtaa hieman harvemmin.


Suodattimet tulee ottaa talveksi pois käytöstä tai sijoittaa lämpimään tilaan, jotta vesi ei pääse jäätymään letkuihin ja suodattimen sisään.


Veden laadun seuranta ja hoito


Kemikaaleilla voi pidentää veden puhtautta. Bakteerit ja pieneliöt pidetään poissa altaasta ja kylpyvedestä kemikaalien avulla. Seuraavassa tutustut kahteen eri vaihtoehtoon: happi- ja klooripohjaisiin hoitoaineisiin.


Kloori- tai aktiivihappipohjainen hoitoaine


Mikäli altaan vettä käytetään pitkään, tulee altaan veden laadusta seurata mittauksin

ph- ja hoitoainearvoja, käytännössä siis kloorin tai aktiivihapen määrää sekä ph-arvoja. Vaihtoehtoisia tapoja on useita, tässä mainitut tavat ovat seurantamenetelmät  kloori- ja aktiivihappipohjaisille hoitoaineille. Happipohjaiset hoitoaineet ovat hellävaraisempia ja sopivat lapsiperheille. Klooripohjaiset ovat tehokkaampia, mutta niiden käytössä on syytä olla tarkkana.


Testiliuskat/analyysitabletit


Mittaukset tehdään testiliuskoilla, joiden käyttö on yksinkertaista. Vaihtoehtoinen, tarkempi tapa tehdä mittauksia on ottaa vesinäyte, jonka ph- ja hoitoainearvoja arvioidaan analyysitablettien avulla. Näin taataan veden puhdas ja turvallinen laatu.


Altaan hoitoaineita valinnan vaihtoehtoja ovat kloori- tai aktiivihappipohjaiset hoitoaineet.

Suositeltu aktiivihapen arvo on 3 - 8 ppm (mg/l). Suositeltu vapaan kloorin arvo puolestaan

on 0,5  - 1,3 ppm (mg/l).


Ph-arvot


Ph-arvon suositellaan olevan välillä 7 - 7,4, jotta vesi ei aiheuta ihoärsytystä eikä vahingoita altaan materiaaleja.


Hoitoaineita on saatavilla rakeina, tabletteina ja nesteinä. Rakeet ja nesteet sekoitetaan pieneen vesimäärään esim. ämpärissä, jonka vesi levitetään altaaseen; tableteille puolestaan käytetään erillisiä annostelulaitteita, joita ei kuitenkaan pidä käyttää altaassa kylpemisen aikana. Ylipäätään kemikaaleja tulee annostella hyvissä ajoin ennen kylpemistä tai sen jälkeen, jotta pitoisuudet ehtivät tasoittua.


Muita mahdollisia kemikaaleja käyttööön ovat kirkaste ja levätuhoaine, joka on tarkoitettu leväkukintojen ehkäisyyn altaissa lämpimänä aikana. Kirkaste puolestaan voi käyttää altaan epäpuhtauksien saostamiseen haastavissa tilanteissa.


Jos käytät ja täytät altaan järvivedellä, vesi kannattaa vaihtaa jo parin käyttökerran jälkeen.


KATSO MYÖS NÄMÄ