SUP tulee sanoista Stand Up Paddling, joka tarkoittaa melontaa laudan päällä joko seisoma-asennossa tai polvillaan seisten. Tämä vesiliikuntalaji, joka tässä muodossaan on saanut alkunsa 1950-luvulla Havaijilta, on itse asiassa lainelautailun, surffauksen kantamuoto. Suomessa nimi on jo vakiintunut suppailuksi.


Laji on helposti haltuunotettava ja sopii useimmille harrastajan liikunnallisesta taustasta tai kokemuksesta riippumatta. Suppailu tarjoaa mahdollisuuksia nauttia vesielämän ja kesäkauden riemuista, retkistä luontoon ja kauniisiin maisemiin, jotka kokee aivan uudenlaisina vesiltä käsin nähtyinä.


Sup-laudalla voi kuljettaa myös varusteita, ja laudalta voi vaikkapa kalastaa tai valokuvata. Lautaa kannattaa harjoitella kantamaan niin, ettei keho kuormitu väärin. Suppailun suosio on ollut jatkuvassa kasvussa: se onkin maailman nopeimmin kasvava vesiurheilulaji..


Aloittelijalle suositeltava lauta on alustana vakaa, ja tasapainon säilyttämisen laudalla oppii nopeasti. SUP-laudalla seistään keskellä lautaa asennossa, jossa jalat ovat tukevassa, hartioiden levyisessä haara-asennossa ja varpaat osoittavat kohtisuoraan eteenpäin.

Vasta-alkajan kannattaa aloittaa melonta polvillaan seisten. Myös matalissa paikoissa esim. lähellä rantaa kannattaa seisoa polvillaan. Jos sattuu suistumaan laudalta ja kaatuu veteen, nilkkaan ja sup-lautaan kiinnitetty karkuremmi estää laudan karkaamisen. Laudalle nouseminen sujuu vaivattomasti vedessäkin.


Melominen ei vaadi ennakkotaitoja: oikean tekniikan haltuunotto sujuu nopeasti ja kannattaa toteuttaa rauhallisissa vesiolosuhteissa. Melontavälineenä käytetään kevytrakenteista, pituudeltaan säädettävää yksilapaista melaa. Mela on kelluvaa materiaalia.


Yhdessä tekemistä


Asiantuntevan valmentajan johdolla lajiin tutustuminen tuottaa elämyksen jo ensi kerrasta. Tutustuminen voi olla ohjelmana liikunta- tai muissa teemallisissa tapahtumissa, osana yhteisökoulutuksia, asiakastapaamisia tai vaikkapa tyky- tai tyhypäiviä.


Suppaus tuo puhtia yhteiseen hauskanpitoon ulkoilmassa ja sopii kepeästi viihteelliseksi ohjelmanumeroksi retkillä tai vaikka polttareilla. Suppauslaudat tunnetaan myös joogan ja pilatesharrastajien keskuudessa.Rentoa vesillä hengailua


Suppailua voi harrastaa fitness-lajina, muun treeniohjelman täydennyksenä kesäkaudella tai siihen voi orientoitua rentouttavana rauhallisena aktiviteettina, joka tuo mielenrauhaa. Tai sitten jotakin siltä väliltä - suppailu on myös mainio koko perheen yhteisiin vesileikkeihin.


Suppaileminen voi olla yksin tai ryhmässä harrastettava aktiviteetti veden äärellä. Ennen oman laudan valintaa ostopäätöstä kannattaa pohjustaa vuokraamalla lauta koekäyttöön ja tutustumalla eri vaihtoehtoihin käytännössä.Itsensä ylittämistä


Toisille suppaus puolestaan merkitsee kovaa treeniä, haasteita, seikkailuja ja temppuilua aalloilla, koskissa ja vaativissa sääolosuhteissa. Suppausta on mahdollista harrastaa myös kilpalajina ja jopa joukkuelajina, jossa laudalle nousee nelihenkinen tiimi.KATSO MYÖS NÄMÄ